lauantai 28. maaliskuuta 2015

White chocolate-coconut cake



Pitkästä aikaa pääsin itsekin tänne ruudun taakse :) Minulla on ollut jo todella kauan mielessä kehitellä uudenlainen brownie-resepti. Toisaalta tuollainen tumma brownie ajatuksena ei aivan iskenyt...
Joten, olen nyt kehitellyt teille uudenlaisen valkosuklaabrownien. Tai, öhöm... Browniesta tulikin kakku...
  Ajattelin, että tähän reseptiin olisi kuitenkin kiva saada jotakin pientä twistiä, joten ajattelin, mitäköhän kookoksen lisäämisestä tähän tulisi. Voin kertoa, että hyvää tuli :)

Kookos on yksi lempiainesosiastani leipoessa. Se on pehmeä, ja sen voi yhdistää lähestulkoon kaikkeen makeaan sekä suolaiseen. Kookoksesta tulee myös mieleen pitkät Kaakkois-Aasian rannat sekä fiilis pitkän ja uuvuttavan vaelluksen jälkeen, kun saat vihdoin käteesi coconut shakea.

Hyydykekakku onnistui mielestäni erinomaisesti. Koostumuksesta tuli täydellinen. Erityisesti kakkupohja oli kostea ja maittava.

Valkosuklaakakku:

250g voita
150g valkosuklaata
175g sokeria
2,4dl maitoa
280g jauhoja
3 tl vaniljasokeria
1 tl vaniljaesanssia
2 kananmunaa

1. Lämmitä uuni 170 asteeseen.
2. Vuoraa kakkuvuoka leivinpaperilla ja voitele
3. Sulata voi ja suklaa. Sekoita keskenään.
4. Lisää voi-suklaa-seokseen sokerit ja maito.
5. Lisää seokseen jauhot, vaniljaesanssi ja kananmunat. Vatkaa hyvin.
6. Kaada vuokaan ja paista uunissa noin tunnin ajan.

Kookoshyydyke:

0,6 dl kylmää vettä
1 1/2 rkl liivatejauhetta
4 dl kookosmaitoa
1 dl sokeria
3,3 dl kuohukermaa

1. Mittaa kulhoon vesi ja liivatejauhe. Sekoita ja anna seistä noin 5 minuuttia.
2. Pienessä kattilassa sekoita kookosmaito ja sokeri, kunnes sokeri on sulanut joukkoon.
3. Lisää vesi-liivatejauhe ja sekoita, kunnes paakkuuntumista ei ole havaittavissa.
4. Anna jäähtyä noin 20 min.
5. Vatkaa sähkövatkaimella kuohukerma kermavaahdoksi.
6. Yhdistä jäähtynyt kookosmaito-seos ja kermavaahto keskenään.
7. Kaada seos vuokaan kakupohjan päälle.
8. Pakasta kakkua noin 3 tuntia
9. Koristele kookoshiutaleilla :)








perjantai 20. maaliskuuta 2015

Chocolate and peppermint cookies






Joskus sitä tahtoo tehdä helpolla hyvää. Tämä resepti syntyi, kun tuli vuoroni viedä nyyttäriperiaatteella kouluun syötävää, mutta projektit ja kokeet painoivat päälle: nyt täytyy tehdä jotain nopeaa ja makeaa! Nämä keksit eivät sisällä kananmunaa, joten ne sopivat juhliin, joissa on allergikoita. Valitettavasti laktoosi-allergikot jäävät tällä kertaa nuolemaan näppejään - lupaamme tulevaisuudessa tehdä jotain teillekin. Kondensoitua maitoa voi kuitenkin tehdä myös itse, jolloin siitä saa myös laktoostitonta tai vegaanista. 

Ohje perustuu löyhästi Jamie Oliverin Devil's Double Chocolate Malt cookie - reseptiin.

Ohje:

200g tummaa suklaata (70%)
55g suolaista voita
1 tlk / 400g kondensoitua maitoa
200g vehnäjauhoa
1 tl leivinjauhetta
150g Marianne-rakeita (voi korvata myös muilla suklaakarkeilla)

1. Sulata pieneksi paloiteltu suklaa ja voi mikrossa vähitellen aina välillä sekoittaen.
2. Kun massa on tasaisen sulanut, lisää joukkoon kondensoitu maito ja sekoita huolella sekaisin. Älä hämmästy kun seoksen koostumus muuttuu paksuksi, fudgemaiseksi tahnaksi.
3. Siivilöi joukkoon jauhot ja leivinjauhe, ja kääntele taikinaa kunnes se on tasaista. Laita taikina jääkaappiin jähmettymään 15 minuutiksi.
4. Jaa taikina haluamasi kokoisiksi palloiksi (meillä n. 25 g), jaa pelleille ja litistä kutakin hieman, että keksi on noin sormenpaksuinen.
5. Paista 175°C 12 minuuttia.

sunnuntai 1. maaliskuuta 2015

Salted caramel & chocolate cake





Lauantai-iltana iskevä leivontahimo on monelle tuttu tunne. Olen jo pitkään halunnut tehdä kinuski-suklaa-yhdistelmällä kakkua, ja nyt toteutin suunnitelmani. Kakku on ihanan karamellinen, ja kakkupohjan kahvi tukee toffeen lattemaista makua. Nam! Tästä kakusta riittää noin kymmenen annosta, joten tuplaa ainesosien määrät, jos teet sen isompiin juhliin. Meillä tämä nautittiin perheen kesken.

Resepti kakkupohjaan on alun perin Pullahiiren leivontanurkka - blogista, mutta puolitin mitat saadakseni kakkupohjan määrän itselleni sopivaksi. Jos haluat hieman raikkautta kakkuun, esimerkiksi kriikuna- tai vadelmahillo/survos voisi olla täytteeseen nappivalinta!


Suklaapohja:
 

2 1/4 dl vehnäjauhoja
2 dl sokeria
1 dl kaakaojauhetta
3/4 tl ruokasoodaa
1 kananmuna
1 prk/200 g kermaviiliä
75 g  suolallista voita
0,75 dl kahvia

1. Laita uuni lämpenemään 175°C, ja sulata voi mikrossa. Sekoita kaikki kuivat ainekset huolella keskenään.
2. Sekoita kermaviili ja kanamuna keskenään, lisää sulatettu voi ja sekoita.
3. Kaada kuivat aineet joukkoon ja kääntele seos nopeasti tasaiseksi taikinaksi, lisää lopuksi kahvi ja sekoita joukkoon.
4. Voitele ja korppujauhota vuoka. Itse käytin suorakulmion muotoista, noin 20x27cm kokoista piirakkavuokaa. Kaada taikina tasaisesti vuokaan.
5. Paista kakkupohjaa n. 20 min. uunissa, tai kunnes keskelle työnnetty hammastikku tulee puhtaana ulos. Ole tarkkana, ettei kakkupohja mene kuivaksi.

Kinuski:

2 dl fariinisokeria
2 dl kermaa
Ripaus suolaa

1. Kuumenna sokeri ja kerma kiehumispisteeseen sekoitellen. Keitä seosta vielä n. 5 minuuttia, kunnes se tummenee ja muuttuu hieman paksummaksi. Mausta suolalla.
2. Anna jäähtyä - jäähtymisprosessia nopeuttaa vesihaude tai pakastin, ja kinuskin tulee olla jääkylmää.

Kinuskimousse:

3 dl jääkylmää kinuskia

1dl kuohukermaa
200 g tuorejuustoa (philadelphia)

3 liivatelehteä
3 rkl kermaa

1. Vaahdota kuohukerma, ja sekoita joukkoon tuorejuusto.
2. Vaahdota erillisessä kulhossa kinuski, kunnes siitä tulee paksua, vaaleaa vaahtoa.
3. Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä n. 5-10 min, purista ylimääräinen vesi pois ja kuumenna mikrossa kerman kanssa, kunnes liivate on liuennut kerma joukkoon.
4. Vatkaa tuorejuustokerma ja kinuski keskenään sähkövatkaimella, ja kaada lämmin liivateseos nauhana sekaan koko ajan vatkaten.
5. Laita täyte jääkaappiin jähmettymään puoleksi tunniksi.

Kokoaminen:
1. Leikkaa kakkupohja kolmeen, noin 8x20 cm kokoiseen suorakulmioon. Suojaa tarjoilulautasen pohja leivinpaperin paloilla, ja aseta alin kakkukerros lautaselle.
2. Ota mousse jääkaapista ja sekoita sitä nuolijalla muutama kerta, jotta se notkistuu. Laita ensimmäisen pohjan päälle n. 1 - 1 1/2 dl täytteestä ja levitä tasaiseksi. Lisää toinen kakkupohja ja toista.
3. Laita kolmas kakkukerros päällimmäiseksi, ja peitä kakun sivut lopulla moussella. Toimi tässä nopeasti, sillä liivatteen ansiosta mousse jähmettyy nopeasti. Peitä kakun päällinen ohuella kerroksella moussea, jotta kakun päällisestä tulee tasainen.
4 Valuta kakun päälle suklaaganachea, ja koristele jäljelle jääneellä kinuskilla ja suklaapatukan palasilla. Itselläni oli käytössä Cloettan Crispy Toffelnut - suklaa.