lauantai 18. huhtikuuta 2015

Lohi-riisipasteijat tillitaikinasta






Meidän perheemme ei taida olla ainoa, jossa aterioilta jää jäljelle tähteitä - oli se sitten lihaa, kalaa spagettia tai salaattia, jää jääkaappiin aina nököttämään pieni kulhollinen ruokaa odottamaan myöhempiä hetkiä.

Tällä viikolla meillä on kotona syöty lohta useassa muodossa, ja jääkaapista löytyikin itsegraavattua lohta, lämmintä savulohta, uunilohta ja kirjolohta omissa purkeissaan, eikä näitä enää kukaan jaksanut syöä sellaisenaan. Päätin siis yhdistää lohet ja tehdä coulibiac-tyyppisiä riisilohipasteijoita, jotka saivat erityisen hyvää makua taikinassa olevasta tillistä.

Lohi-coulibiac on siis suolainen piirakka, jossa taikinakuoren sisältä löytyy kerroksittain ladottuna riisia, lohta, tilliä ja kananmunaa - yhdistelmä toimii hyvin myös minipasteijoissa. Reseptiin voi käyttää myös muitakin voitaikinoita, mutta itse suosittelen rahkavoitaikinaa: sen happamuus sopii hyvin yhteen täyteläisen täytteen kanssa. Tillin ansiosta taikina on hauskan vihreä ja maku mielenkiintoinen, joten en suosittele sen jättämistä pois. Otin inspiraatiota reseptiin mm. HS:n sivulta löytyneestä ohjeesta, mutta tein siihen myös omia muutoksia. Tämä resepti riittää 2 ison coulibiacin tai  24 pasteijan valmistamiseen.

Tillirahkavoitaikina

250g maitorahkaa
250g voita tai margariinia
4 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 - 1 1/2 dl äärimmäisen hienoksi silputtua tilliä

1. Yhdistä maitorahka ja pehmeä rasva keskenään, ja sekoita kunnes seos on täysin tasaista. Lisää tilli ja sekoita tasaiseksi (massa voi muuttua vihreäksi).
2. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne rahka-voi-tilliseokseen. Kääntele, kunnes massa on tasaista, mutta älä vaivaa!
3. Kääri taikina kelmuun ja anna sen levätä jääkaapissa vähintään tunnin ajan.

Täytteet

Riisitäyte
1 dl puuro- tai sushiriisiä (tai muita "tahmaantuvia" jyviä, esim. ohra)
2 x 1/8 kalaliemikuutiota
suolaa
1 tl sokeria
1 - 1 1/2 tl etikkaa
1 sipuli
2 rkl voita

1. Keitä riisi ohjeen mukaan, mutta lisää keitinveteen 1/8 kalaliemikuutiota ja suolaa.
2. Siirrä keitetty riisi kulhoon jäähtymään, ja sekoita huolella sen joukkoon etikka ja sokeri.
3. Hienonna sipuli pieneksi silpuksi. Sulata voi pannulla 1/8 kalaliemikuution kanssa, ja kuullota sipuli maustetussa voissa.
4. Lisää kuuma sipuliseos riisiin ja sekoita tasaiseksi. Tarkista maku ja lisää mausteita tarpeen mukaan.

Kalatäyte
500 g lohta, laadulla ei väliä (graavi-, savu- jne. kaikki käy, sekoita oma mixisi)
1/2 sitruunaa
suolaa
valkopippuria
ripaus tilliä

1. Leikkaa kala pieniksi paloiksi.
2. Purista kalan joukkoon sitruunan mehu ja mausta mausteilla.
3. Laita jääkaappiin puoleksi tunniksi maustumaan.

LISÄKSI
1 dl pieneksi silputtua tilliä
5 kananmunaa kovaksi keitettynä ja viipaloituna
1 kananmuna voiteluun

Kokoaminen

2 ISOA PIIRAKKAA

1. Jaa taikina kahteen osaan, ja kaulitse toinen puolikas hyvin jauhotetulla alustalla 4 mm paksuiseksi suorakulmion muotoiseksi levyksi. Jätä reunat ohuemmiksi kuin keskusta.
2. Laita taikinan keskelle muutama nokare voita pitämään piirakkaa mehevänä.
3. Lado taikinan keskelle suorakulmion muotoiselle alueelle kerros kanamunansiivuja. Taikinaa tulee jäädä lyhyiden sivujen viereltä näkyviin n. 8 cm ja pitkien sivujen viereltä noin 10 cm.
4. Ripottele tilliä kananmunien päälle, ja lisää kerros lohta ja kerros riisiä. Toista kananmuna-tilli-lohi-riisi kerrokset vielä yhteen kertaan.
5. Voitele taikinan reunat runsaasti kananmunalla. Käännä lyhyet sivut täytteen päälle, ja sen jälkeen pitkät sivut täytteen päälle päällekkäin. Nypitä reunat yhteen, jotta piirakka on suljetun taikinakuoren sisällä.
6. Käännä coulibiac leivinpaperilla päällystetylle uunipellille niin, että saumakohta ja "tuplataikina" jää alle. Voitele piirakka runsaasti kananmunalla, ja pistele taikinakuoreen haarukalla reikiä, jotta höyry pääsee uunissa ulos.
7. Paista 225 celsiusasteisen uunin alatasossa 25-30 minuuttia.


PIENET PASTEIJAT

1. Kaulitse taikina jauhotetulla alustalla 4 mm paksuiseksi levyksi, ja leikkaa taikinapyörällä 7x15 senttimetrin kokoisiksi suorakulmioiksi.
2. Voitele jokaisen suorakulmion reunat kanamunalla. Laita jokaisen kulmion toiselle puolikkaalle riisiä, mutta jätä reunoille 1 cm täytteetöntä taikinaa.
3. Laita riisin päälle kerros lohta, tilliä, ja 1-2 kanamunansiivua. Käännä täytteetön puolikas taikinaa jokaisen pasteijan "kanneksi", ja painele haarukalla taikinalevyjen reunat yhteen.
4. Siirä pasteijat leivinpaperoidulle uunipellille, ja paina haarukalla reiät jokaisen pasteijan kanteen. Voitele kananmunalla.
5. Paista pasteijoita 225 asteessa uunin keskitasolla vähintään 20 minuuttia, tai kunnes pasteijat ovat kullanruskeita.


+ VINKKI: jos sinulla jää ylimääräistä taikinaa, voit leikata siitä kuvioita piirakan tai pasteijoiden päälle koristeeksi.

Ison coulibiacin täytekerros nro 1 ennen riisiä.

Ella ja Ronja