lauantai 26. syyskuuta 2015

Hasselpähkinä-päärynätoscakakku






Syk-syk-syk-syk-syksy. Kuluneen viikon aikana syksyn tulo on todella iskenyt tajuntaan. Kävelyllä keltaiset lehdet tippuvat sateena niskaan, ja takinkäyttö on lämpimään elokuuhun verrattuna must. Itse olen ainakin ihan syksyfiiliksissä, ja kuuma kaakao hyvän kirjan kera tuntuu tällä hetkellä mitä mainioimmalta yhdistelmältä. Aurinkoiset syyspäivät jaksavat kestämään tulevan välillä vuoronsa saavan pimeän sadekelin läpi, ja juuri tälle lauantaille siunaantunut kaunis sää pakotti minut keksimään jonkin ihanan leivoksen ulkona nautittavaksi.

Omenat, päärynät, luumut ja muut kotimaiset herkut ovat syksyisin parhaimmillaan. Kun kesällä hedelmien ja marjojen kanssa maistuivat keveät mousset ja marengit, syksyn tullen niihin yhdistyvät mausteet ja pähkinät tuomaan lämpöä viilenneeseen säähän. Päärynät ovat tällä hetkellä hyvin halpoja ja erityisesti hyvän makuisia, joten niistä täytyi tehdä jokin herkku. 

Perinteinen päärynä-manteli-yhdistelmä saa mukavan uuden vivahteen, kun mantelin tilalla käyttää voimakkaamman makuista hasselpähkinää. Tässä kakussa mielestäni ehdottomasti paras osa on suolakinuskimainen toscakuorrutus, jota päärynöiden mehukkuus ja hedelmäisyys täydentää mainiosti. Jos siis tykkäät kinuskikarkeista, suosittelen tekemään kuorrutuksen vaikka tuplana!

Päärynä-hasselpähkinätoscakakku

Maustetut päärynät
3 suurta tai 4-5 pientä päärynää
1 rkl vettä
1 tl sitruunamehua
3 rkl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1/4 tl vaniljasokeria

Kuori ja pilko päärynät kuutioiksi. Sekoita kaikki ainekset kattilassa, ja anna höyrystyä ilman kantta kunnes päärynät ovat hieman pehmenneet. Valuta ylimääräinen neste pois.

Pohja
150g huoneenlämpöistä voita
1½ dl fariinisokeria TAI 1 dl sokeria ja ½ dl tummaa siirappia
2 kananmunaa
3½ dl vehnäjauhoa
1 tl leivinjauhetta
½ dl mantelijauhetta
½ dl hasselpähkinäjauhetta (jauhoin itse, mutta löytyy myös suurista kaupoista)
1½ dl maitoa
maustetut päärynät

1. Vuoraa kakkuvuoka puolikkaan uunipellin kokoinen vuoka tai leipävuoka leivinpaperilla.
2. Vatkaa voi ja fariinisokeri kuohkeaksi, vaaleaksi vaahdoksi. Lisää kananmunat yksitellen taikinan joukkoon vatkaten kunnolla kummankin jälkeen.
3. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää sokerivaahdon joukkoon vuorotellen kuivia aineita ja maitoa, ja sekoita, kunnes taikina on tasaista. Kääntele joukkoon päärynäkuutiot.
4. Kaada taikina vuokaan ja tasoita pinta. Paista 200 asteessa 25-30 min käyttäessäsi suurta vuokaa, ja n. 50 min käyttäessäsi korkeaa vuokaa tai leipävuokaa. Tarkista kypsyys hammastikulla ennen kuin otat kakun uunista.

Kuorrutus
75g voita
1 dl siirappia
1 dl kuohukermaa
100g hasselpähkinärouhetta
n. 1/4-½ tl suolaa

Laita ainekset kattilaan ja keitä n. 10 minuuttia. Anna seoksen jäähtyä kunnes se on melko paksua, mutta kuitenkin levittyvää. Kaada kuorrutus jäähtyneen pohjan päälle ja anna jähmettyä jääkaapissa.

* Kakku vain paranee, mitä pidempään se on jääkaapissa!
* Tämä toscakakku ei tarvitse kermavaahtoja rinnalleen, mutta jos tahdot, voit laittaa sen kylkeen pallon vaniljajäätelöä.

- Ella & Ronja

1 kommentti:

  1. Oi nam mitä herkkua :) Täytyypi kokeilla :p Kiitos tästä reseptistä ;)

    VastaaPoista