tiistai 20. lokakuuta 2015

Maapähkinävoi-suklaa-cupcaket







Nyt on se aika vuodesta, jolloin syksy tuntuu sataprosenttisesti. Puista ei enää löydy vihreitä lehtiä ja ulkoillessa on pakko kietoa huivi kaulan suojaksi. Syksyisin alkaa myös tehdä entistä enemmän mieli niin sanottuja lohtuherkkuja: leipomuksia, joissa ei ole säästelty mausteissa ja maussa. Kesäiset marengit ja mousset on jätetty taakse jo kauan sitten!

Amerikkalainen halloween-juhla on myös tulossa, minkä huomaa blogeissa teemaan liittyvien postausten suureen määrään. Mekin teemme tulevan viikon aikana teille muutaman halloweenaiheisen reseptin, mutta niitä ennen on aika nauttia toisesta perijenkkiläisestä ihanuudesta, eli maapähkinävoista!

Nämä cupcaket sopivat täydellisesti syksyisiin halloween-juhliin tai muihin illanistujaisiin. Ne ovat todellakin "täyttä tavaraa": mehevä ja suklainen pohja, kermainen maapähkinävoitahnatäyte ja kuorrutteena ilmava peanut butter buttercream! Olin alun perin suunnitellut koristelevani cupcaket ganachen lisäksi suolapähkinöillä, mutta ne olivat viikon aikana kadonneet ihmeellisesti parempiin suihin. Myös esimerkiksi peanut butter cups -konvehtien puolikkaat voisivat olla mainioita koristeita, halloween-koristelusta puhumattakaan!


Cupcake-pohjat (16-20 kpl)
1 3/4 dl vehnäjauhoa
1 3/4 dl kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa
170g huoneenlämpöistä voita
1 dl sokeria
1 dl fariinisokeria
3 kananmunaa
1 prk kermaviiliä
120g taloussuklaata

1. Sekoita jauho, kaakaojauhe, leivinjauhe ja suola keskenään. Rouhi suklaa pienehköiksi paloiksi.
2. Vatkaa voi ja sokerit kuohkeaksi vaahdoksi, sähkövatkaimella 4-5 min. Lisää kananmunat yksitellen vaahdon joukkoon vatkaten kunnolla jokaisen jälkeen. Jos vaahto viimeisen kananmunan lisäämisen jälkeen alkaa erottua, ei se haittaa.
3. Sekoita kuivia aineita ja kermaviiliä vuorotellen vaahdon joukkoon esim. puulusikalla tai nuolijalla käännellen. Kääntele vielä lopuksi joukkoon suklaarouhe.
4. Pue kuppikakkupelti vuoilla, ja täytä jokainen vuoka n. 3/4 täyteen. Paista 175-asteisen uunin keskitasossa 30-40 min, tai kunnes kuppikakun keskelle työnnetty hammastikku tulee ulos puhtaana.

Maapähkinävoitäyte
1,5 dl sileää maapähkinävoita
½ dl vispikermaa/kevytmaitoa
4 rkl tomusokeria

Sekoita täytteen ainekset tasaiseksi, pursotettavaksi massaksi. Lisää nesteen määrää tarpeen mukaan.

Maapähkinävoikreemi
120g huoneenlämpöistä voita
3/4 dl sileää maapähkinävoita
5 dl /n. 300g tomusokeria
2-4 rkl vispikermaa

Vatkaa voita keskenään, kunnes ne ovat kuohkeita (n. 1-2 min sähkövatkaimella). Lisää tomusokeri kahdessa erässä, ja vatkaa sähkövatkaimella ainakin 3-4 minuuttia. Lisää kerma, ja vatkaa ainakin 3 min, tai kunnes voikreemi on hyvin ilmavaa ja vaahtomaista.

Kokoa cupcaket. Leikkaa jokaisen cupcake-pohjan keskelle pieni kolo veitsellä, omenaporalla tai muffiniporalla. Lusikoi maapähkinätäyte pieneen pussiin ja pursota noin teelusikallinen täytettä jokaiseen cupcakeen. Siirrä voikreemi tyllalla puettuun pursotinpussiin, ja kuorrutus jokainen cupcake.

Koristele halutessasi ylijääneellä maapähkinävoitäytteellä, suklaaganachella, suolapähkinöillä tai rouhitulla suklaalla - tai miksei kaikilla!

VINKKI: Jos täytettä jää yli, siitä voi tehdä esimerkiksi peanut butter cupseja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti