sunnuntai 14. kesäkuuta 2015

Nektariinikeikauskakku





Kesäkuu on oikeastaan "kesän odotuksen" kuukausi. Vielä ei ole tarpeeksi lämmintä meressä uimiseen, lomat eivät ole välttämättä vielä alkaneet ja kotimaisten mansikoiden hinnat vastaavat korkeudessaan pilvenpiirtäjien huippuja. Kotimaisista hedelmistä kaudessa on vasta raparperi, johon moni on kuitenkin jo ehtinyt kyllästyä. Siksi kannattaakin kääntää katse tuontiosastolle: kesäkuussa espanjalaiset luumut, aprikoosit ja nektariinit ovat parhaimmillaan, joten niitä kannattaakin hamstrata keittiönpöydälle kypsymään.

Olen itse sitä ihmistyyppiä, jonka pitäisi saada asiat NYT ja HETI. Kun leivon, valmiin tuotteen jäähtymisen odottaminen on silkkaa tuskaa tai juustokakun hyytymisen odotus on turhauttavaa. Parin tunnin jäähtymisprosessiin verrattuna hedelmien kypsyttäminen vie ärsyyntymisen uudelle levelille. Tähän keikauskakkuun tarvitsee onneksi raakoja nektariineja. Kypsät nektariinit ovat usein liian makeita leivontaan, ja lopputuloksesta fariinisokerin kera tulee imelä. Tämä kakku on muutenkin yksinkertainen leivottava: viipaloi, vatkaa, sekoita, kaada ja uuniin. Kun olet vajaan tunnin katsellut kakun nousemista ja ottanut sen uunista, ehdit kipaista lähikaupassa hakemassa paketin vaniljajäätelöä. Kumoa kakku, leikkaa kylkeen pala jädeä ja nauti!

Tämä kakku ei ole kenties maailman kaunein, mutta erittäin maukas ja mehevä. Suosittelen kokeilemaan!

Nektariinikeikauskakku

Pohjalle
50g voita
1 dl fariinisokeria
6 nektariinia

Taikina
100g voita
1/2 dl sokeria
3/4 dl fariinisokeria
2 kananmunaa
2 1/2 dl vehnäjauhoa
1 tl leivinjauhetta
1 rkl vaniljasokeria
1 dl maustamatonta jogurttia
1-2 rkl maitoa

Pohja:
1. Rypistä leivinpaperi palloksi, avaa, ja vuoraa sillä kakkuvuoka.
2. Sulata voi ja sekoita sen joukkoon fariinisokeri. Kaada seos vuokaan.
3. Kuori ja viipaloi nektariinit. Asettele viipaleet karamellin päälle.

Taikina:
1. Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää kananmunat yksitellen kummankin jälkeen vatkaten.
2. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne  kolmessa erässä jogurtin kanssa vuorotellen voi-sokeri-vaahdon sekaan. Kääntele seos varoen tasaisesti nuolijan avulla.
3. Lisää maito ja sekoita tasaiseksi. Kaada taikina vuokaan ja paista 180 asteessa 50 minuuttia, tai kunnes kakun keskelle työnnetty tikku tulee ulos puhtaana.
4. Ota uunista ja anna kakun jäähtyä puoli tuntia, ja keikauta se sitten tarjoiluastialle. Tarjoile vaniljavaahdon tai jäätelön kera.

HUOM! Kakku maistuu parhaimmalta, kun sen maku on saanut vetäytyä jääkaapissa muutaman päivän ajan.

- Ella

2 kommenttia:

  1. Oii nam nää teiän reseptit! Tätäkin lukiessa ja kuvia kattomassa, nous tälläselle surkealle leipurille hirveä tarve lähteä kauppaan hamstraamaan aineksia ja alottaa leipomaan :D

    tuulikuvailee.blogspot.fi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oii kiitos Tuuli! Kuvaillaan huomenna eka leivontavideo, niin sen avulla varmasti pitäis leivokset onnistua :)

      Poista