torstai 2. heinäkuuta 2015

Perinteiset tuulihatut marjoilla






Vaikka kesän mansikkasato on pari viikkoa myöhässä, toreilta löytyy jo pikkuruisia, makeita suomalaisia mansikoita, jotka kooltaan muistuttavat lähinnä villeinä kasvavia sukulaisiaan. Ekoissa kotimaisissa mansikoissa on sellaista taikaa, jota on vaikea kuvata; tiettyä uutuudenviehätystä vuoden tauon jälkeen.

Tuontipensasmustikat ovat jo parhaimmillaan, ja päätimme leipoa ihania marjoilla ja kerma-tuorejuustovaahdolla täytettyjä tuulihattuja kesäiseksi tarjottavaksi. Kerron tässä postauksessa myös täydellisen tuulihattu- eli choux-taikinan reseptin. Choux on ranskalaisperäinen taikina, jota käytetään niin suolaisiin kuin makeisiin leipomuksiin. Taikinan kohoaminen perustuu taikinasta vapautuvan vesihöyryn synnyttämiin ilmakupliin, joista syntyy tuulihatun tunnuksenomainen ontto rakenne. Tuulihattujen valmistuksessa on oltava tarkka, eikä saa yrittää mennä sieltä missä aita on matalin - tällöin lopputulos on varmasti kamala.

Choux-taikina (24 kpl tuulihattuja):

60g suolattua voita
150 ml vettä
75g vehnäjauhoa
2 kananmunaa
+ 1 rkl sokeria

1. Riko kananmunat pieneen kulhoon ja vispaa haarukalla niiden rakenne tasaiseksi. Laita vesi ja voi sekä halutessasi sokeri kattilaan liedelle, ja kuumenna kunnes kaikki voi on sulanut ja seos alkaa kiehua.
2. Kun seos kiehuu, ota se pois lämmöltä, lisää joukkoon jauhot ja sekoita 30 sekunnin ajan voimakkaasti puuhaarukalla, tai kunnes seos muodostaa "pallon" eikä takerru kattilan seinämiin.
3. Siirrä kattila takaisin levylle, ja kypsennä seosta 4-5 minuuttia matalalla lämmöllä jatkuvasti sekoittaen vapauttaaksesi massasta vesihöyryä. Kaada massa suureen kulhoon, painele ohueksi kerrokseksi sen seinämille jäähtymisen nopeuttamiseksi ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.
4 Kun massa on huoneenlämpöistä, lisää joukkoon kananmunat vähän kerrallaan koko ajan sähkövatkaimella vispaten. Vatkaa kunnes seos on hieman "liisterimäisen" tahmeaa, tasaista ja kiiltävää.
5. Pursota massa n. 3 cm halkaisijaltaan oleviksi nökäreiksi leivinpaperille. Jätä tuulihattujen väliin kunnolla tilaa kohota, ainakin 5 cm.
6. Kypsennä yksi pelti kerrallaan uunin keskitasossa ensin 10 minuuttia 220 celsiusasteessa ja sitten 13-15 minuuttia 190 asteessa. Älä avaa missään kypsennyksen vaiheessa uunin luukkua! Kun tuulihatut ovat kypsät, ota ne uunista ja tee jokaiseen reikä vapauttaaksesi ylimääräistä kosteutta. Laita tuulihatut vielä 4-5 minuutiksi uuniin kuivumaan.

Tuorejuusto-kermavaahto:

200g vaniljalla maustettua tuorejuustoa
2 dl vispikermaa
ripaus sitruunankuorta
pari rkl tomusokeria
3 rkl rahkaa

Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää tuorejuusto. Lisää myös rahka, sitruunankuori ja tomusokeri, ja sekoita tasaiseksi.

Kokoaminen:

tuulihattukuoria
tuorejuusto-kermavaahtoa
mansikoita
pensasmustikoita

Halkaise tuulihatut kahtia ja täytä jokainen leivos lusikallisella tuorejuustovaahtoa. Koristele mansikanpuolikkailla ja mustikoilla ja laita tuulihatun "lakki" päälle. Nauti!

Hyvää heinäkuuta!

- Ella ja Ronja

1 kommentti:

  1. Oh my God, tuli nälkä, näyttää niin hyviltä!! Ja tää teidän blogin ulkoasu on ihana <3

    VastaaPoista