maanantai 20. heinäkuuta 2015

Rippijuhlatarjoilut ja vinkkejä juhlajärjestelyihin!

Vietimme rippijuhliani viime sunnuntaina. Tarjoomusten reseptit saavat tulevaisuudessa omat postauksensa, ja esittelenkin tässä kaikki tarjoiltavat yleisesti. Ripillemenoa juhlitaan nykyään melko suuresti, ja vieraiden määrä voi ylittää viidenkympin rajan. Meille tuli vieraita noin 30, joten tilanne pysyi hyvin hallinnassa ja teimme kaikki tarjolla olleet herkut isäni kanssa.

Ruokien valmistus alkoi jo perjantaina, ja vietin liki koko lauantain keittiössä. Suurempiin juhliin suosittelen pitopalvelun hankkimista tai sukulaisten pyytämistä avuksi: joku voi tehdä kahvikakun, joku salaatin, joku pikkuleipiä jne. Suurilla vierasmäärillä ja suosittelen tarjoamaan lämmintä ruokaa, joista ns. perinteisimmät (ja valitettavasti usein tylsimmät) eli keitot ja kiusaukset valmistuvat pienellä vaivalla. Kiusauksiin saa omaa tvistiä lisäämällä joukkoon esim. kantarelleja ja mustatorvisieniä tai käyttämällä lihan sijasta soijarouhetta, soijasuikaleita, papuja tai tofua. Tällöin myös kasvissyöjät kiittävät! Lämpimän ruoan tarjoaminen on sitä tärkeämpää, mitä kauempaa vieraat tulevat.Isojen juhlien, kuten ylioppilasjuhlien tai rippijuhlien järjestämisessä on omat (ajanhallintaan liittyvät) hankaluutensa. Juhlat alkavat yleensä melko pian konfirmaation jälkeen, ja ruokien laittamiseen tarjoilupöytään sekä mm. kahvin keittämiseen kannattaa hankkia apuvoimia sisaruksista, serkuista tai ystäväporukasta. Onneksi samalla luokalla koulussa oleva ystäväni pääsi auttamaan ja aloitti askareiden teon ollessamme vielä kirkossa. Kotiin tultuamme jäljellä oli enää vähän hommia, ja kaikki oli valmista kun vieraiden tullessa.

Tarjosin juhlissani sekä suolaista että makeaa syötävää. Suolaisena tarjoiltavana oli uusista perunoista tehty perunasalaatti (isäni bravuuri), vihreä salaatti fetan kera, tattipiirakka sekä itse tekemäni savulohimoussekakku. Tein itse kaikki makeat herkut, joita olivat suklaa-mansikkatäytekakku, paistettu vadelmajuustokakku ja porkkanaleivokset. Makeista erityisesti suklaakakku ja juustokakku saavuttivat suuren suosion, samoin suolaisista maukas perunasalaatti. Yleisesti voin sanoa, että kaikki ruoat löysivät hyvin tiensä parempiin suihin.

Juhlien sää ei ollut kovinkaan kesäinen, mutta ruoka oli kesäisiä makuja täynnä. Juhlien tarjoomusten kannattaa noudattaa satokautta - ruoka on freesimpää ja lompakko kiittää. Jos käytät hyviä raaka-aineita, lopputulos on todennäköisesti hyvä. Talvijuhlissa ei siis kannata tarjota kasvihuonetomaateista tehtyä salaattia eikä kesällä perunoita muussata laatikoksi - ruoka maistuu parhaalta "omana itsenään". Itse suunnittelin alun alkaen tekeväni mustikkaisen suklaakakun, mutta mustikkasadon ollessa myöhässä vaihdoin reseptin mustikat mansikoiksi, ja kakku keräsi paljon kehuja. Ole huolellinen kylmäsäilytyksestä ja hygieniasta, erityisesti jos juhlat ovat helteellä.

Muista myös huomioida erityisruokavaliot: pähkinättömyys ja laktoosittomuus ovat yleensä ne tärkeimmät. Jos lähipiirissäsi on keliaakikkoja, tee myös gluteeniton vaihtoehto. Rippijuhlakutsuun on hyvä panna pyyntö, että vieras laittaa sähköpostiviestillä, jos hänen ruokavalionsa tarvitsee erityishuomiota (esim. veganismi, keliakia, maidottomuus, kananmunattomuus). Tällöin kynnys kertoa ruokavalion kriteereistä on pienempi, ja osaat järjestää kaikille jotain syötävää juhliin.
Astiat juhlissani olivat eri sarjoista, eivätkä erilaiset värit ja kuosit haitanneet ollenkaan vieraita. Sukujuhlissa on tärkeää huolehtia etukäteen, että kaikille riittää lautasia, kahvikuppeja, lautasia ja aterimia. Kesken juhlien ei ole mukavaa lähteä pesemään likaisia astioita - juhlat on tarkoitettu juhlittaviksi!

- Ella

4 kommenttia:

 1. Wau😊sinulla on ollut ikimuistoiset juhlat !!
  Itsetehdyt ja nimenomaan sinun tekemät ❤️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon ihanasta kommentista :) Juhlat olivat kyllä odotusten mukaiset!

   Poista
 2. Ihanan näkösiä herkkuja, tulipas herkunhimo :-D Toi mansikkakakku on varsinkin tosi upea!

  VastaaPoista
 3. Tosi kiva ja mielenkiintoinen postaus! Bloginne muuten kuuluu kyllä leivontablogien siihen kastiin, jossa tekstiä on kiva lukea ihan tekstin itsensä kanssa, te osaatte yllättävän nuoresta iästänne huolimatta kirjoittaa. :) Ai niin ja onnea tietty ripille pääsyn johdosta!

  VastaaPoista