sunnuntai 23. elokuuta 2015

Suolakinuskibrookiet





Brookie on täydellinen lohtuherkku: rapeiden mutta sitkeiden cookieiden ja fudgemaisen pehmeän brownien yhdistelmä on totaalinen "next level"-leipomus. Sotkeakseni soppaa (tai tässä tapauksessa taikinaa) vielä lisää, heitin joukkoon purkin kinuskia ja muutaman dumlekarkin, just because I can. Vein kinuskibrookieni testattavaksi tiukan raadin eteen tyttöporukkamme yökylään, ja illan aikana jokainen pala löysi tiensä parempaan suuhun. 

Näistä brookieista löytyy salted caramelia niin brownien joukkoon käänneltynä, kuin keksitaikinan päältä. Sillä kinuski on niin makeaa, tulee brownietaikinassa käyttää tumminta suklaata, jota voit löytää. Itse käytin sokeroimatonta ja maidotonta kaakaomassaa, jota löytyy esimerkiksi Brunbergin tehtaanmyymälästä Porvoosta. Kondensoidun maidon joukkoon kannattaa myös ripsauttaa kunnolla suolaa taittamaan makeutta. Tätä herkkua tehdessä ei kannata laskea kaloreita!

Suolakinuskibrookiet (n 25 kpl)

Brownie-taikina:
115g voita
170g tummaa suklaata, jossa on väh. 70% kaakaota
3/5 dl leivontaan tarkoitettua kaakaojauhetta
3 kananmunaa
1 dl sokeria
1 dl fariinisokeria
1 tl vaniljasokeria
2 1/3 dl vehnäjauhoja
½ tl suolaa

++
1 tlk (400g) karamellisoitua kondensoitua maitoa
suolaa

Cookie-taikina:
125g huoneenlämpöistä  voita
1 dl fariinisokeria
1 muna
1 tl leivinjauhetta
½ tl suolaa
1 tl vaniljasokeria
3 dl vehnäjauhoja
1 maito-/tummasuklaapatukka (35-45g)
10 dumlekarkkia (n. 80-100g)

Brownie:
1. Voitele n. 20x30cm vuoka voilla, ja leikkaa leivinpaperista sen pohjalle pohjan peittävä suorakulmio. Laita uuni lämpenemään 200 celsiusasteeseen
2. Sulata voi vesihauteessa, lisää suklaa ja sekoita, kunnes seos on tasaista. Ota kulho pois vesihauteesta. Lisää kananmunat yksitellen aina välissä vispaten. 
3. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne suklaaseoksen joukkoon. Sekoita nuolijalla tasaiseksi.
4. Kaada karamellisoitu kondensoitu maito kulhoon ja sekoita lusikalla, kunnes siinä ei ole enää möykkyjä. Lisää karamellin sekaan ½-1 tl suolaa maun mukaan. 
5. Levitä puolet browniemassasta vuoan pohjalle, ja nostele lusikalla sen päälle noin puolet karamellista. Vedä tylpällä veitsellä karamelli brownie-taikinan sekaan. Lisää loput brownie-taikinasta vuokaan ja tasoita pinta.
6. Esipaista brownieta uunissa 10 minuuttia, anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi ja siirrä jääkaappiin tai pakastimeen jähmettymään.

Cookie:
1. Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja fariinisokeri vaahdoksi. Lisää joukkoon kananmuna, ja vatkaa kunnes vaahto ei ole rakeista vaan "jämäkän"oloista.
2. Sekoita kuivat aineet karkkeja lukuunottamatta ja kääntele ne nuolijalla voivaahdon joukkoon.
3. Pilko dumle-karkit ja suklaa pieniksi paloiksi, lisää ne taikinaan ja sekoita tasaiseksi. Ota brownie-pohja pois kylmästä ja lusikoi keksitaikina möykyiksi sen pinnalle. Möykkyjä kannattaa tasoittaa hieman.
4. Valuta muutama rkl karamellia keksitaikinan pinnalle ohuina "nauhoina, ja sekoita tylpän veitsen avulla karamellia taikinan joukkoon. Paista 200-asteisen uunin keskitasolla 13 minuuttia.
5. Anna brookien jäähtyä ainakin puoli tuntia huoneenlämmössä ennen leikkaamista. 

Tarjoile brookie-pala lämpimänä vaniljajäätelön ja ylimääräisen karamellin kera! NAM!

VINKKI! 
- Laita dumle-karkit pariksi minuutiksi pakkaseen ennen leikkaamista, niin ne eivät ole liian tahmaisia.
- Brookie maistuu ihanalta lämpimänä, joten sen voi nopeasti lämmittää mikrossa.
- Leivoksen maku on vielä parempi seuraavana päivänä.
- Brookiet säilyvät n. 4-5 päivää suljetussa rasiassa jääkaapissa.


- Ella

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti