tiistai 20. lokakuuta 2015

Maapähkinävoi-suklaa-cupcaket







Nyt on se aika vuodesta, jolloin syksy tuntuu sataprosenttisesti. Puista ei enää löydy vihreitä lehtiä ja ulkoillessa on pakko kietoa huivi kaulan suojaksi. Syksyisin alkaa myös tehdä entistä enemmän mieli niin sanottuja lohtuherkkuja: leipomuksia, joissa ei ole säästelty mausteissa ja maussa. Kesäiset marengit ja mousset on jätetty taakse jo kauan sitten!

Amerikkalainen halloween-juhla on myös tulossa, minkä huomaa blogeissa teemaan liittyvien postausten suureen määrään. Mekin teemme tulevan viikon aikana teille muutaman halloweenaiheisen reseptin, mutta niitä ennen on aika nauttia toisesta perijenkkiläisestä ihanuudesta, eli maapähkinävoista!

Nämä cupcaket sopivat täydellisesti syksyisiin halloween-juhliin tai muihin illanistujaisiin. Ne ovat todellakin "täyttä tavaraa": mehevä ja suklainen pohja, kermainen maapähkinävoitahnatäyte ja kuorrutteena ilmava peanut butter buttercream! Olin alun perin suunnitellut koristelevani cupcaket ganachen lisäksi suolapähkinöillä, mutta ne olivat viikon aikana kadonneet ihmeellisesti parempiin suihin. Myös esimerkiksi peanut butter cups -konvehtien puolikkaat voisivat olla mainioita koristeita, halloween-koristelusta puhumattakaan!


Cupcake-pohjat (16-20 kpl)
1 3/4 dl vehnäjauhoa
1 3/4 dl kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa
170g huoneenlämpöistä voita
1 dl sokeria
1 dl fariinisokeria
3 kananmunaa
1 prk kermaviiliä
120g taloussuklaata

1. Sekoita jauho, kaakaojauhe, leivinjauhe ja suola keskenään. Rouhi suklaa pienehköiksi paloiksi.
2. Vatkaa voi ja sokerit kuohkeaksi vaahdoksi, sähkövatkaimella 4-5 min. Lisää kananmunat yksitellen vaahdon joukkoon vatkaten kunnolla jokaisen jälkeen. Jos vaahto viimeisen kananmunan lisäämisen jälkeen alkaa erottua, ei se haittaa.
3. Sekoita kuivia aineita ja kermaviiliä vuorotellen vaahdon joukkoon esim. puulusikalla tai nuolijalla käännellen. Kääntele vielä lopuksi joukkoon suklaarouhe.
4. Pue kuppikakkupelti vuoilla, ja täytä jokainen vuoka n. 3/4 täyteen. Paista 175-asteisen uunin keskitasossa 30-40 min, tai kunnes kuppikakun keskelle työnnetty hammastikku tulee ulos puhtaana.

Maapähkinävoitäyte
1,5 dl sileää maapähkinävoita
½ dl vispikermaa/kevytmaitoa
4 rkl tomusokeria

Sekoita täytteen ainekset tasaiseksi, pursotettavaksi massaksi. Lisää nesteen määrää tarpeen mukaan.

Maapähkinävoikreemi
120g huoneenlämpöistä voita
3/4 dl sileää maapähkinävoita
5 dl /n. 300g tomusokeria
2-4 rkl vispikermaa

Vatkaa voita keskenään, kunnes ne ovat kuohkeita (n. 1-2 min sähkövatkaimella). Lisää tomusokeri kahdessa erässä, ja vatkaa sähkövatkaimella ainakin 3-4 minuuttia. Lisää kerma, ja vatkaa ainakin 3 min, tai kunnes voikreemi on hyvin ilmavaa ja vaahtomaista.

Kokoa cupcaket. Leikkaa jokaisen cupcake-pohjan keskelle pieni kolo veitsellä, omenaporalla tai muffiniporalla. Lusikoi maapähkinätäyte pieneen pussiin ja pursota noin teelusikallinen täytettä jokaiseen cupcakeen. Siirrä voikreemi tyllalla puettuun pursotinpussiin, ja kuorrutus jokainen cupcake.

Koristele halutessasi ylijääneellä maapähkinävoitäytteellä, suklaaganachella, suolapähkinöillä tai rouhitulla suklaalla - tai miksei kaikilla!

VINKKI: Jos täytettä jää yli, siitä voi tehdä esimerkiksi peanut butter cupseja.

sunnuntai 4. lokakuuta 2015

Les brioches pour le brunch




Syksyn tullen olisi hauska jatkaa brunssille- sarjaamme. Edellisenä postauksena löytyy browniesit, jotka siis löytyvät tuosta linkistä.
Brunssi on ikuinen rakkauteni kohde. Aamulla voi käyd lenkkeilemässä tai joogaamassa, ja myöhäinen sekä runsas aamiainen on tervetullut tämän jälkeen. Kaikista ihaninta on, jos joku on valmistanut brunssin valmiiksi, kun astelet kotiovesta sisään, mutta kyllä se itsekin sujuu ;)

Briossit ovat pitkän prosessin takana, mutta maku on niin pehmeä, ettei sitä mikään pakastepulla voi voittaa. Olen valmistanut briosseja nyt muutaman kerran ja saanut paljon kehuja sukulaisilta ja tutuilta. Olen tähän mennessä tehnyt ne aina omiin vuokiinsa, mutta ensi kerralla kokeilen briossikranssia. Siitä toivottavasti kuvia myöhemmin! :)

Normaalisti briosseihin laitetaan täytteeksi rusinoita, mutta rusinat eivät yleensä ole kovin suosittuja meillä päin. Päätinpä siis laittaa ihan perus korvapuustitäytteen briosseihin.

Briossit
12 kpl

Pullataikina:

1 dl maitoa
25g hiivaa
1/2 tl suolaa
3/4 dl sokeria
2 kananmunaa
7 dl jauhoja
150g voita

Pullatäyte:

50g voita
1/2 dl fariinisokeria
1 tl vaniljasokeria
2 rkl sokeria
2 tl kanelia

Voiteluun:
1 kananmunan keltuainen

Kuorrutus:

1 dl tomusokeria
1 tl vettä


  • Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää sokeri ja suola, sekoita. Lisää kananmuna kokoajan hyvin sekoittaen.
  • Sekoita taikinaan noin puolet jauhoista. Pehmennä voi ja lisää joukkoon.
  • Vaivaa loput jauhot sekaan. Jätä lämpimään paikkaan asettumaan noin 10 minuutin ajaksi.

  • Kauli taikina suorakaiteen muotoiseksi, ohueksi levyksi. Taita pituussuunnassa kolmeen osaan ja kauli alkuperäisen suorakaiteen muotoiseksi. Tee tämä kolme kertaa uudestaan.
  •  Anna levähtää jokaisen kaulinnan jälkeen 5 minuuttia.

  • Kauli pitkäksi suorakaiteeksi, joka on noin leivontapellin kokoinen. 
  • Levitä pehmeä voi sekä muut täytteet taikinalevylle.
  • Kääri rullalle pidemmältä sivulta ja leikkaa 12 osaan. Asettele muffinivuokiin. 
  • Anna briossien kohota noin tunnin ajan lämpimässä paikassa.
  • Briossien kohottua, voitele keltuaisella.

  • Paista 220 asteessa n. 7 min., jonka jälkeen laske lämpö 200 asteeseen. Paista tässä lämpötilassa n. 8-12 min.
  •  Valmista kuorrute. Sekoita tomusokeri ja vesi keskenään ja briossien jäähdyttyä, pursota niiden päälle.

  •    






lauantai 26. syyskuuta 2015

Hasselpähkinä-päärynätoscakakku






Syk-syk-syk-syk-syksy. Kuluneen viikon aikana syksyn tulo on todella iskenyt tajuntaan. Kävelyllä keltaiset lehdet tippuvat sateena niskaan, ja takinkäyttö on lämpimään elokuuhun verrattuna must. Itse olen ainakin ihan syksyfiiliksissä, ja kuuma kaakao hyvän kirjan kera tuntuu tällä hetkellä mitä mainioimmalta yhdistelmältä. Aurinkoiset syyspäivät jaksavat kestämään tulevan välillä vuoronsa saavan pimeän sadekelin läpi, ja juuri tälle lauantaille siunaantunut kaunis sää pakotti minut keksimään jonkin ihanan leivoksen ulkona nautittavaksi.

Omenat, päärynät, luumut ja muut kotimaiset herkut ovat syksyisin parhaimmillaan. Kun kesällä hedelmien ja marjojen kanssa maistuivat keveät mousset ja marengit, syksyn tullen niihin yhdistyvät mausteet ja pähkinät tuomaan lämpöä viilenneeseen säähän. Päärynät ovat tällä hetkellä hyvin halpoja ja erityisesti hyvän makuisia, joten niistä täytyi tehdä jokin herkku. 

Perinteinen päärynä-manteli-yhdistelmä saa mukavan uuden vivahteen, kun mantelin tilalla käyttää voimakkaamman makuista hasselpähkinää. Tässä kakussa mielestäni ehdottomasti paras osa on suolakinuskimainen toscakuorrutus, jota päärynöiden mehukkuus ja hedelmäisyys täydentää mainiosti. Jos siis tykkäät kinuskikarkeista, suosittelen tekemään kuorrutuksen vaikka tuplana!

Päärynä-hasselpähkinätoscakakku

Maustetut päärynät
3 suurta tai 4-5 pientä päärynää
1 rkl vettä
1 tl sitruunamehua
3 rkl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1/4 tl vaniljasokeria

Kuori ja pilko päärynät kuutioiksi. Sekoita kaikki ainekset kattilassa, ja anna höyrystyä ilman kantta kunnes päärynät ovat hieman pehmenneet. Valuta ylimääräinen neste pois.

Pohja
150g huoneenlämpöistä voita
1½ dl fariinisokeria TAI 1 dl sokeria ja ½ dl tummaa siirappia
2 kananmunaa
3½ dl vehnäjauhoa
1 tl leivinjauhetta
½ dl mantelijauhetta
½ dl hasselpähkinäjauhetta (jauhoin itse, mutta löytyy myös suurista kaupoista)
1½ dl maitoa
maustetut päärynät

1. Vuoraa kakkuvuoka puolikkaan uunipellin kokoinen vuoka tai leipävuoka leivinpaperilla.
2. Vatkaa voi ja fariinisokeri kuohkeaksi, vaaleaksi vaahdoksi. Lisää kananmunat yksitellen taikinan joukkoon vatkaten kunnolla kummankin jälkeen.
3. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää sokerivaahdon joukkoon vuorotellen kuivia aineita ja maitoa, ja sekoita, kunnes taikina on tasaista. Kääntele joukkoon päärynäkuutiot.
4. Kaada taikina vuokaan ja tasoita pinta. Paista 200 asteessa 25-30 min käyttäessäsi suurta vuokaa, ja n. 50 min käyttäessäsi korkeaa vuokaa tai leipävuokaa. Tarkista kypsyys hammastikulla ennen kuin otat kakun uunista.

Kuorrutus
75g voita
1 dl siirappia
1 dl kuohukermaa
100g hasselpähkinärouhetta
n. 1/4-½ tl suolaa

Laita ainekset kattilaan ja keitä n. 10 minuuttia. Anna seoksen jäähtyä kunnes se on melko paksua, mutta kuitenkin levittyvää. Kaada kuorrutus jäähtyneen pohjan päälle ja anna jähmettyä jääkaapissa.

* Kakku vain paranee, mitä pidempään se on jääkaapissa!
* Tämä toscakakku ei tarvitse kermavaahtoja rinnalleen, mutta jos tahdot, voit laittaa sen kylkeen pallon vaniljajäätelöä.

- Ella & Ronja

lauantai 19. syyskuuta 2015

Homemade Digestive biscuits





McVities'n Digestive-keksit: vesi herahtaa kielelle jo ajatellessani tätä makua! Digestivet ovat yksiä lempikekseistäni nälkään. Pakko myöntää, etteivät ne makeanhimoa kadota mihinkään, mutta kuitupitoisesta olemuksestaan johtuen, niitä voi kutsua jo melkeinpä ruoaksi ;)

Näin syksyllä jäätelöä ei enää tee mieli yhtä paljoa kuin kesällä ja makeannälkään on keksittävä uusia vaihtoehtoja. Digestiveissäkin, kuten muissakin kekseissä on hyvänä puolena niiden muokattavuus. Keksit ovat hyvin helposti valmistettavia ja niihin voi lisätä oman mielen mukaan päällysteitä, kuten suklaapaloja, marjoja tai muita mausteita.


Digestive-keksit
n. 25 keksiä

4dl kaurahiutaleita
3 dl vehnäjauhoja
2 tl ruokasoodaa
1,5 dl fariinisokeria
ripaus suolaa
3 rkl maitoa
125g voita

1. Hienonna kaurahiutaleet tehosekoittimessa, tai jos et omista tehosekoitinta voit esimerkiksi kaulita hiutaleita tai muussata niitä perunasurvimella.
 2. Sekoita kaikki kuivat aineet keskenään.
3. Pehmennä voi mikrossa ja sekoita taikinan sekaan. Lisää maito, siten ettei taikina kuitenkaan murene.
4. Kääri taikina elmukelmuun ja laita jääkaappiin vartiksi.
5. Kuumenna uuni 180-asteeseen ja paista noin 15 minuuttia uunin keskitasolla.









-Ronja & Ella

sunnuntai 30. elokuuta 2015

Cheesecake brownies for brunch





Brownies for brunch, eli brownieseja brunssille- kuukausi on loppumaisillaan, mutta ajattelin siltikin jakaa teille reseptini juustokakkubrowniesiin. En ole aiemmin pitänyt juustokakusta lainkaan, mutta perjantai-illan leipomisvietti vei mennessään ja päätin kokeilla juustokakun ja suklaan yhdistelmää. Tästä alkoikin rakkauteni juustokakkuihin ja ehkä vieläkin enemmän brownieseihin ;)

Juustokakkubrownie on koostumukseltaan todella pehmeää, ja suosittelen, että jätätte pohjan puoliraa'aksi mutakakun tavoin. Näin takaat maukkaan lopputuloksen vielä seuraavanakin päivänä.
Rakastan syvän suklaisia lopputuloksia, joten suklaata ei tästä reseptistä pitäisi puuttua!


Brownies-pohja:

120g voita
400g tummaa suklaata
150g sokeria
50g fariinisokeria
3 kanamunaa
100g vehnäjauhoja
20g kaakaojauhetta
ripaus suolaa

1. Sulata voi ja suklaa vesihauteessa. Molempien sulettua, yhdistä haarukkavatkaimella sekoittaen.

2. Mittaa kulhoon sokerit ja lisää voi-suklaaseos. Vatkaa vaahdoksi. (Saattaa olla, että seos näyttää hyvin löysältä, tai että suklaa olisi paakkuuntunut keskelle, mutta tätä ei tarvitse pelätä)

3. Lisää munat yksi kerrallaan voimakkaasti vatkaten.

4. Sekoita loput kuivat aineet keskenään ja lisää pienissä määrissä seokseen, jottei jauhopaakkuja muodostuisi.

5. Anna vatkautua vielä muutaman minuutin ja siirrä sitten sivuun.

Juustokakkupäällinen:

200g tuorejuustoa
50g sokeria
1 kananmuna

1. Vatkaa tuorejuusto pehmeäksi ja kuorrutemaiseksi. Lisää kananmuna ja sokeri. Vatkaa, kunnes kaikki ainekset ovat kauniina valkoisena kuorrutteena.


  • Säästä noin desilitra brownies-taikinaa kullhoon ja kaada loppu taikina tasaisesti, voideltuun vuokaan. 
  • Kaada päälle tuorejuustokuorrute ja levitä tasaisesti. 
  • Kuorrutteen päälle voit asetella lusikalla ylijäämää brownies-taikinaa ja tehdä ruskeita kiehkuroita valkoisen kuorrutteen päälle.
  • Paista 175 asteessa n. 45-50 minuuttia, kunnes keskiosa ei ole enää löllyvää.