sunnuntai 1. maaliskuuta 2015

Salted caramel & chocolate cake





Lauantai-iltana iskevä leivontahimo on monelle tuttu tunne. Olen jo pitkään halunnut tehdä kinuski-suklaa-yhdistelmällä kakkua, ja nyt toteutin suunnitelmani. Kakku on ihanan karamellinen, ja kakkupohjan kahvi tukee toffeen lattemaista makua. Nam! Tästä kakusta riittää noin kymmenen annosta, joten tuplaa ainesosien määrät, jos teet sen isompiin juhliin. Meillä tämä nautittiin perheen kesken.

Resepti kakkupohjaan on alun perin Pullahiiren leivontanurkka - blogista, mutta puolitin mitat saadakseni kakkupohjan määrän itselleni sopivaksi. Jos haluat hieman raikkautta kakkuun, esimerkiksi kriikuna- tai vadelmahillo/survos voisi olla täytteeseen nappivalinta!


Suklaapohja:
 

2 1/4 dl vehnäjauhoja
2 dl sokeria
1 dl kaakaojauhetta
3/4 tl ruokasoodaa
1 kananmuna
1 prk/200 g kermaviiliä
75 g  suolallista voita
0,75 dl kahvia

1. Laita uuni lämpenemään 175°C, ja sulata voi mikrossa. Sekoita kaikki kuivat ainekset huolella keskenään.
2. Sekoita kermaviili ja kanamuna keskenään, lisää sulatettu voi ja sekoita.
3. Kaada kuivat aineet joukkoon ja kääntele seos nopeasti tasaiseksi taikinaksi, lisää lopuksi kahvi ja sekoita joukkoon.
4. Voitele ja korppujauhota vuoka. Itse käytin suorakulmion muotoista, noin 20x27cm kokoista piirakkavuokaa. Kaada taikina tasaisesti vuokaan.
5. Paista kakkupohjaa n. 20 min. uunissa, tai kunnes keskelle työnnetty hammastikku tulee puhtaana ulos. Ole tarkkana, ettei kakkupohja mene kuivaksi.

Kinuski:

2 dl fariinisokeria
2 dl kermaa
Ripaus suolaa

1. Kuumenna sokeri ja kerma kiehumispisteeseen sekoitellen. Keitä seosta vielä n. 5 minuuttia, kunnes se tummenee ja muuttuu hieman paksummaksi. Mausta suolalla.
2. Anna jäähtyä - jäähtymisprosessia nopeuttaa vesihaude tai pakastin, ja kinuskin tulee olla jääkylmää.

Kinuskimousse:

3 dl jääkylmää kinuskia

1dl kuohukermaa
200 g tuorejuustoa (philadelphia)

3 liivatelehteä
3 rkl kermaa

1. Vaahdota kuohukerma, ja sekoita joukkoon tuorejuusto.
2. Vaahdota erillisessä kulhossa kinuski, kunnes siitä tulee paksua, vaaleaa vaahtoa.
3. Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä n. 5-10 min, purista ylimääräinen vesi pois ja kuumenna mikrossa kerman kanssa, kunnes liivate on liuennut kerma joukkoon.
4. Vatkaa tuorejuustokerma ja kinuski keskenään sähkövatkaimella, ja kaada lämmin liivateseos nauhana sekaan koko ajan vatkaten.
5. Laita täyte jääkaappiin jähmettymään puoleksi tunniksi.

Kokoaminen:
1. Leikkaa kakkupohja kolmeen, noin 8x20 cm kokoiseen suorakulmioon. Suojaa tarjoilulautasen pohja leivinpaperin paloilla, ja aseta alin kakkukerros lautaselle.
2. Ota mousse jääkaapista ja sekoita sitä nuolijalla muutama kerta, jotta se notkistuu. Laita ensimmäisen pohjan päälle n. 1 - 1 1/2 dl täytteestä ja levitä tasaiseksi. Lisää toinen kakkupohja ja toista.
3. Laita kolmas kakkukerros päällimmäiseksi, ja peitä kakun sivut lopulla moussella. Toimi tässä nopeasti, sillä liivatteen ansiosta mousse jähmettyy nopeasti. Peitä kakun päällinen ohuella kerroksella moussea, jotta kakun päällisestä tulee tasainen.
4 Valuta kakun päälle suklaaganachea, ja koristele jäljelle jääneellä kinuskilla ja suklaapatukan palasilla. Itselläni oli käytössä Cloettan Crispy Toffelnut - suklaa.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti