keskiviikko 20. toukokuuta 2015

Puolalainen omenapiirakka




Järjestimme koulussa viime toukokuun alussa venäläisen kahvilan, jolla keräsmme rahaa viimeisen tunnin retkeä varten rahaa. Päätimme yhdistää muutaman ystäväni kanssa voimamme, ja leipoa yhdessä tarjolle jotakin makeaa. Sopivaa reseptiä etsiessä silmämme nauliintuivat tähän piirakkaan, joka vaikutti liian hyvältä! Vaikka ihan venäläinen tämä ei ole, niin läheltä liippaa. Ihanan happamat omenat sekä makeaksi karamellisoitunut pohja: täydellistä. Piirakka ei ehkä ole kaunein leipomani, mutta varmasti yksi maukkaimmista! Tämä olisi varmastikin todella hyvää myös vaniljajäätelön tai -kastikkeen kanssa tarjoiltuna.

Reseptillä tulee yksi uunipellillinen piirakkaa.

Puolalainen omenapiirakka

Täyte:
8 isoa omenaa kuorittuna ja pilkottuna (Granny Smith)
2 rkl sokeria
10 g voita
1 tl tai enemmän kanelia
1/2 tl maissitärkkelystä

Laita kaikki ainekset kattilaan, sekoita ja keitä matalalla lämmöllä kannen alla 20 minuuttia tai kunnes omenat ovat pehmeitä.

Pohja:
125 g pehmeää voita
3 dl sokeria
1 kananmuna + 1 keltuainen
3 dl vehnäjauhoa
1 1/4 tl leivinjauhetta
1 rkl maitoa

Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää kananmunat ja vatkaa. Kääntele kuivat aineet ja maito joukkoon nuolijalla, kunnes taikina on tasaista.

Muruseos
3 dl vehnäjauhoja
2 dl sokeria
100 g voita

Nypi ainekset kulhossa tasaiseksi.

Vuoraa pelti leivinpaperilla. Kaada pohjataikina pellille ja levitä nuolijaa tai palettiveistä käyttäen tasaiseksi. Esipaista pohjaa uunissa n. 6-10 minuuttia 175 celsiusasteessa. Ota uunista, kaada omenatäyte pohjan päälle ja ripottele muru pintaan. Paista uunissa vielä 45-60 minuuttia. Anna jäähtyä ja leikkaa paloiksi.



- Ella ja Ronja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti