lauantai 31. lokakuuta 2015

Kurpitsakakku appelsiini-tuorejuustokreemillä










Porkkanakakku on yksi kaikkien aikojen lempileivonnaisistani: makeaa, mausteista ja syntisen mehevää kakkua raikkaan tuorejuustokuorrutteen kanssa. Syksyn tullen porkkanakakun leipominen on ehdoton must do -listan kohta, mutta tällä kertaa porkkana vaihtui toiseen syksyn kausituotteeseen, kurpitsaan.

Kurpitsoita löytyy halloweenin tienoilla erittäin halvalla, ja pyhäinpäivää ympäröivä viikko onkin mainiota aikaa eri kurpitsoista tehtyjen herkkujen testailuun. Kurpitsa on suomalaisessa keittiössä turhan aliarvostettu vihannes, vaikka se on monikäyttöisyydessään loistava elintarvike. Olemme viime viikon aikana tehneet kauppakoriin eksyneestä myskikurpitsasta niin kermaista pinaatti-kurpitsacurrya, brownieita kuin nyt porkkanakakun fuusiosisarta, kurpitsakakkua. Kurpitsa uppoaa siis käytännössä kaikkeen!

Tässä kurpitsakakussa itse kurpitsa ei juurikaan maistu, vaan sen sijasta mehevää kakkupohjaa maustavat kaneli, inkivääri, muskottipähkinä ja appelsiininkuori. Sillä porkkana- tai kurpitsakakkuun kuuluu mielestäni olennaisesti runsaat sattumat, ei niissä ole kitsasteltu. Rusinat kypsyvät uunissa ihanan pehmeiksi ja saksanpähkinät tukevat mausteiden makua tuoden kakkuun rapeutta ja pähkinäisyyttä. Kakkupohja on maukasta jo itsekseen, ja siitä voi halutessaan tehdä juhlallisen kahvikakun. Suosittelen kuitenkin tekemään raikkaan appelsiinisen tuorejuustokreemin kakun täytteeksi ja kuorrutukseksi, sillä sen lievä kirpeys ja happamuus tukevat täyteläistä kakkua ihanasti. Ananasmurskaakaan ei kannata unohtaa, sillä se keventää kakkua rasvaisten pähkinöiden vastapainona.

Tässä siis viimeinen halloweenherkku, joka sopii marraskuisille iltapäiväkahveille tai halloween-afterpartyjen makeaksi lohturuuaksi. Hyvää pyhäinpäivää kaikille!

Kakkupohja:
3 kananmunaa
1,5 dl sokeria
1 dl tummaa siirappia
3 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
3 tl kanelia
1 tl inkivääriä
½ tl muskottipähkinää
150g voita
1 appelsiini
4 dl raastettua kurpitsaa (itse käytin myskikurpitsaa) (n. 250g)

+
1 prk ananasmurskaa valutettuna
½ dl rusinoita (+ sekoitettuna yhteen tl vehnäjauhoa)
½ dl rouhittuja saksanpähkinöitä (+ sekoitettuna yhteen tl vehnäjauhoa)

1. Sekoita jauhot, kuivat mausteet ja vaniljasokeri keskenään. Sulata voi mikrossa. Raasta appelsiinista sen uloin oranssi kuori. Voitele ja jauhota halkaisijaltaan 24cm oleva irtopohjavuoka, ja laita sivuun.
2. Vatkaa kananmunat ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi ja valuta nauhana joukkoon tumma siirappi. Vatkaa vaahtoa, kunnes se kuohkeaa ja "kestävää": jos teet sen pintaan kahdeksikon, numero pysyy näkyvillä ainakin 5 sekuntia.
3. Sekoita vaahdon joukkoon vuorotellen jauhoseosta, kurpitsaraastetta ja voita nuolijalla/puuhaarukalla tai -lastalla käännellen. Lisää samalla taikinaan 1 tl raastetusta appelsiininkuoresta, ja sekoita, kunnes taikina on tasaista.
4. Lisää ananasmurska, rusinat ja pähkinärouhe taikinaan ja kääntele varoen tasaiseksi. Kaada taikina vuokaan ja paista 200-asteisen uunin alatasolla ainakin 30-40 min. Tarkista kypsyys esim. hammastikulla.

Appelsiini-tuorejuustokuorrutus:
100g huoneenlämpöistä voita
200g huoneenlämpöistä tuorejuustoa
3 dl tomusokeria
loput raastetusta appelsiininkuoresta
2 tl vaniljasokeria
ripaus suolaa

Vatkaa huoneenlämpöistä voita ja tuorejuustoa, kunnes ne ovat sekoittuneet tasaiseksi massaksi. Lisää tomusokeri, ja vatkaa seosta n. 5 min. Jos massa on liian juoksevaa, lisää sen joukkoon lisää huoneenlämpöistä(!!) voita pieninä paloina. Mausta lopulla appelsiininkuorella, vaniljasokerilla ja suolalla. Anna jähmettyä jääkaapissa tunti tai pakastimessa 30 min.

Kokoaminen
+
1 prk ananasmurskaa
rouhittuja pähkinöitä

Leikkaa jäähtynyt pohja mielesi mukaan 2-3 levyksi. Levitä valutettu ananasmurska tasaisesti 1-2 levylle, ja levitä sen päälle tuorejuustokuorrutetta. Kasaa kakkulevyt kakuksi, kuorruta lopulla appelsiinikuorrutuksella ja koristele rouhituilla pähkinöillä.

3 kommenttia:

  1. nams, näyttääpä hyvältä! pitääkin joku päivä tehdä tota.

    VastaaPoista
  2. Oi, kurpitsa on suosikki tällä hetkellä. Voisin testailla tätä. :p

    VastaaPoista
  3. Porkkanakakku on munkin ehdoton suosikki, ja oon aatellut että pitäs kokeilla myös kurpitsakakkua ♥ Aivan ihana resepti ja niin ihanan näköistä tää sun kakkus, että laitan reseptin talteen! :)

    VastaaPoista