sunnuntai 23. elokuuta 2015

Suolakinuskibrookiet





Brookie on täydellinen lohtuherkku: rapeiden mutta sitkeiden cookieiden ja fudgemaisen pehmeän brownien yhdistelmä on totaalinen "next level"-leipomus. Sotkeakseni soppaa (tai tässä tapauksessa taikinaa) vielä lisää, heitin joukkoon purkin kinuskia ja muutaman dumlekarkin, just because I can. Vein kinuskibrookieni testattavaksi tiukan raadin eteen tyttöporukkamme yökylään, ja illan aikana jokainen pala löysi tiensä parempaan suuhun. 

Näistä brookieista löytyy salted caramelia niin brownien joukkoon käänneltynä, kuin keksitaikinan päältä. Sillä kinuski on niin makeaa, tulee brownietaikinassa käyttää tumminta suklaata, jota voit löytää. Itse käytin sokeroimatonta ja maidotonta kaakaomassaa, jota löytyy esimerkiksi Brunbergin tehtaanmyymälästä Porvoosta. Kondensoidun maidon joukkoon kannattaa myös ripsauttaa kunnolla suolaa taittamaan makeutta. Tätä herkkua tehdessä ei kannata laskea kaloreita!

Suolakinuskibrookiet (n 25 kpl)

Brownie-taikina:
115g voita
170g tummaa suklaata, jossa on väh. 70% kaakaota
3/5 dl leivontaan tarkoitettua kaakaojauhetta
3 kananmunaa
1 dl sokeria
1 dl fariinisokeria
1 tl vaniljasokeria
2 1/3 dl vehnäjauhoja
½ tl suolaa

++
1 tlk (400g) karamellisoitua kondensoitua maitoa
suolaa

Cookie-taikina:
125g huoneenlämpöistä  voita
1 dl fariinisokeria
1 muna
1 tl leivinjauhetta
½ tl suolaa
1 tl vaniljasokeria
3 dl vehnäjauhoja
1 maito-/tummasuklaapatukka (35-45g)
10 dumlekarkkia (n. 80-100g)

Brownie:
1. Voitele n. 20x30cm vuoka voilla, ja leikkaa leivinpaperista sen pohjalle pohjan peittävä suorakulmio. Laita uuni lämpenemään 200 celsiusasteeseen
2. Sulata voi vesihauteessa, lisää suklaa ja sekoita, kunnes seos on tasaista. Ota kulho pois vesihauteesta. Lisää kananmunat yksitellen aina välissä vispaten. 
3. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne suklaaseoksen joukkoon. Sekoita nuolijalla tasaiseksi.
4. Kaada karamellisoitu kondensoitu maito kulhoon ja sekoita lusikalla, kunnes siinä ei ole enää möykkyjä. Lisää karamellin sekaan ½-1 tl suolaa maun mukaan. 
5. Levitä puolet browniemassasta vuoan pohjalle, ja nostele lusikalla sen päälle noin puolet karamellista. Vedä tylpällä veitsellä karamelli brownie-taikinan sekaan. Lisää loput brownie-taikinasta vuokaan ja tasoita pinta.
6. Esipaista brownieta uunissa 10 minuuttia, anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi ja siirrä jääkaappiin tai pakastimeen jähmettymään.

Cookie:
1. Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja fariinisokeri vaahdoksi. Lisää joukkoon kananmuna, ja vatkaa kunnes vaahto ei ole rakeista vaan "jämäkän"oloista.
2. Sekoita kuivat aineet karkkeja lukuunottamatta ja kääntele ne nuolijalla voivaahdon joukkoon.
3. Pilko dumle-karkit ja suklaa pieniksi paloiksi, lisää ne taikinaan ja sekoita tasaiseksi. Ota brownie-pohja pois kylmästä ja lusikoi keksitaikina möykyiksi sen pinnalle. Möykkyjä kannattaa tasoittaa hieman.
4. Valuta muutama rkl karamellia keksitaikinan pinnalle ohuina "nauhoina, ja sekoita tylpän veitsen avulla karamellia taikinan joukkoon. Paista 200-asteisen uunin keskitasolla 13 minuuttia.
5. Anna brookien jäähtyä ainakin puoli tuntia huoneenlämmössä ennen leikkaamista. 

Tarjoile brookie-pala lämpimänä vaniljajäätelön ja ylimääräisen karamellin kera! NAM!

VINKKI! 
- Laita dumle-karkit pariksi minuutiksi pakkaseen ennen leikkaamista, niin ne eivät ole liian tahmaisia.
- Brookie maistuu ihanalta lämpimänä, joten sen voi nopeasti lämmittää mikrossa.
- Leivoksen maku on vielä parempi seuraavana päivänä.
- Brookiet säilyvät n. 4-5 päivää suljetussa rasiassa jääkaapissa.


- Ella

keskiviikko 19. elokuuta 2015

Cupcakeherkkuja suoraan New Yorkista

Heissan kaikille lukiojoille!

Blogissa on ollut hieman pidempää hiljaiseloa näin kesän aikaan, mutta koulujen taas alkaessa voimme huokaista syvään: It's cookie dough tough on palannut arkirytmiin ja on valmis esittelemään teille mitä maukkaimpia herkkuja.
Tänään on teemana kuitenkin matkailu kuppikakkujen pääkaupunkiin; New York Cityyn.
Olen matkustellut viimeiset neljä ja puoli viikkoa Pohjois-Amerikan itärannikolla tutustuen eri kaupunkeihin tällä alueella. Herkkuja on tullut nautittua oikein olan takaa, ja nyt olisikin aika esitellä teille upeinta löytöäni New Yorkin kaduilta.


Nimittäin cupcake-automaatti! Sprinkles cupcakes -niminen yritys on kehitellyt cupcake atm- automaatin, josta on mahdollista tilata kuppikakkuja vuorokauden ympäri.
Olin lukenut automaatista internetistä jo aikaisemmin, joten emme vain törmänneet automaattiin. Automaatti toimi siten, että noin seitsemästä kuppikakkumausta valittiin mieleinen (kaikki maut taisivat maksaa $4.25 verojen jälkeen) ja ruudulta pystyi seuraamaan, kun kuppikakku aseteltiin laatikkoon ja se kulki hihnaa pitkin noutolaatikkoon. Kuppikakut olivat tuoreita ja maukkaita, eikä niissä näkynyt lainkaan pilaantumisen merkkejä.
Muistaakseni makuja olivat suklaa, vanilja, red velvet, kaneli, vanilja-suklaa, vihreä tee sekä kurpitsa. Lisäksi oli mahdollista tilata tuplasuklaa-cookie.

Automaatin ainoa huono puoli oli maksutapa. Ainoa mahdollinen maksutapa oli kortilla maksaminen, joten pankkikortittomat joutuvat jäämään paitsi. Mutta tähänkin on ratkaisu! Jos satut liikkumaan automaatin lähistöllä ennen iltakymmentä, voit tilata aivan samanlaisia kuppikakkuja Sprinkles cupcake baarista. Suoraan tiskiltä tilattuna saat tuotteen jopa $0,50 halvemmalla ;)

-Ronja  &  Ella





maanantai 3. elokuuta 2015

Mustikka-juustokakkupullat





Pienen kesätauon jälkeen on mukava palata bloggailun pariin! Leivoin viikonloppuna pullaa mökille mukaan otettavaksi, ja normaaleiden korvapuustien lisäksi halusin kokeilla jotain uutta. Jääkaappiin oli rippijuhlavalmisteluista jäänyt muutama paketti maustamatonta tuorejuustoa, ja rasia täynnä vastapoimittuja mustikoita odotti syöjäänsä. Rakastan juustokakkua, joten valinta oli helppo - tekisin juustokakkutäytteiset pullat!

Pullien resepti on helppo, ja sen tulisi onnistua myös aloittelevalta leipurilta. Amerikkalaisissa cinnamon buneissa ja spinny-pullissa on tuorejuustokuorrutus, jonka laitoin myös näihin pulliin. Tuorejuuston happamuus sopii kyllä todella hyvin pullan mehevyyteen, ja pullien maku parantuu, mitä pitempään ne saavat maustua jääkaapissa. Resepti toimii varmasti muillakin marjoilla, kuten vadelmilla tai herukoilla. Yhdistelmä ei ole liian makea, vaan sopivan raikas, ns. "aikuiseen makuun" sopiva kahvileipä. Kokeilkaa ihmeessä!


Mustikka-juustokakkupullat (n. 20 kpl)

1/2 osa tämän reseptin pullataikinaa

Täyte:

300g maustamatonta tuorejuustoa
2 rkl vaniljasokeria
0,75 dl sokeria
+ halutessasi ripaus sitruunankuorta

2 dl tuoreita mustikoita

VOITELUUN
1 kananmuna, rakenne sekoitettuna rikki

1. Sekoita täytteen ainekset mustikoita lukuun ottamatta tasaiseksi massaksi. 
2. Kauli kohonnut pullataikina n.0,3-0,5 mm paksuiseksi levyksi. Levitä pullalevyn pintaan juustokakkumassa ja ripottele päälle mustikat. 
3. Rullaa levy ja leikkaa n. 3 cm levyisiksi paloiksi. Asettele palat pellille rullauspinta ylöspäin ja anna kohota liinalla peitettynä 20 minuuttia.
4. Voitele pullat kananmunalla ja paista 225-celsiusasteisen uunin keskitasolla n. 15 minuuttia. Anna jäähtyä ennen kuorruttamista.

Kuorrute:

100g maustamatonta tuorejuustoa
2-3 rkl maitoa
1 rkl vaniljasokeria
2 rkl sokeria
2 rkl mustikoita

mustikoita koristeluun 

1. Muusaa mustikat tasaiseksi, lisää tuorejuusto, sokeri ja sen verran maitoa, että seos on pursotettavaa.
2. Siirrä kuorrute pieneen muovipussiin ja pursota jäähtyneiden pullien päälle raitoja. Viimeistele mustikoilla.



Hyvää elokuuta kaikille!

- Ella

maanantai 20. heinäkuuta 2015

Rippijuhlatarjoilut ja vinkkejä juhlajärjestelyihin!

Vietimme rippijuhliani viime sunnuntaina. Tarjoomusten reseptit saavat tulevaisuudessa omat postauksensa, ja esittelenkin tässä kaikki tarjoiltavat yleisesti. Ripillemenoa juhlitaan nykyään melko suuresti, ja vieraiden määrä voi ylittää viidenkympin rajan. Meille tuli vieraita noin 30, joten tilanne pysyi hyvin hallinnassa ja teimme kaikki tarjolla olleet herkut isäni kanssa.

Ruokien valmistus alkoi jo perjantaina, ja vietin liki koko lauantain keittiössä. Suurempiin juhliin suosittelen pitopalvelun hankkimista tai sukulaisten pyytämistä avuksi: joku voi tehdä kahvikakun, joku salaatin, joku pikkuleipiä jne. Suurilla vierasmäärillä ja suosittelen tarjoamaan lämmintä ruokaa, joista ns. perinteisimmät (ja valitettavasti usein tylsimmät) eli keitot ja kiusaukset valmistuvat pienellä vaivalla. Kiusauksiin saa omaa tvistiä lisäämällä joukkoon esim. kantarelleja ja mustatorvisieniä tai käyttämällä lihan sijasta soijarouhetta, soijasuikaleita, papuja tai tofua. Tällöin myös kasvissyöjät kiittävät! Lämpimän ruoan tarjoaminen on sitä tärkeämpää, mitä kauempaa vieraat tulevat.







Isojen juhlien, kuten ylioppilasjuhlien tai rippijuhlien järjestämisessä on omat (ajanhallintaan liittyvät) hankaluutensa. Juhlat alkavat yleensä melko pian konfirmaation jälkeen, ja ruokien laittamiseen tarjoilupöytään sekä mm. kahvin keittämiseen kannattaa hankkia apuvoimia sisaruksista, serkuista tai ystäväporukasta. Onneksi samalla luokalla koulussa oleva ystäväni pääsi auttamaan ja aloitti askareiden teon ollessamme vielä kirkossa. Kotiin tultuamme jäljellä oli enää vähän hommia, ja kaikki oli valmista kun vieraiden tullessa.

Tarjosin juhlissani sekä suolaista että makeaa syötävää. Suolaisena tarjoiltavana oli uusista perunoista tehty perunasalaatti (isäni bravuuri), vihreä salaatti fetan kera, tattipiirakka sekä itse tekemäni savulohimoussekakku. Tein itse kaikki makeat herkut, joita olivat suklaa-mansikkatäytekakku, paistettu vadelmajuustokakku ja porkkanaleivokset. Makeista erityisesti suklaakakku ja juustokakku saavuttivat suuren suosion, samoin suolaisista maukas perunasalaatti. Yleisesti voin sanoa, että kaikki ruoat löysivät hyvin tiensä parempiin suihin.





Juhlien sää ei ollut kovinkaan kesäinen, mutta ruoka oli kesäisiä makuja täynnä. Juhlien tarjoomusten kannattaa noudattaa satokautta - ruoka on freesimpää ja lompakko kiittää. Jos käytät hyviä raaka-aineita, lopputulos on todennäköisesti hyvä. Talvijuhlissa ei siis kannata tarjota kasvihuonetomaateista tehtyä salaattia eikä kesällä perunoita muussata laatikoksi - ruoka maistuu parhaalta "omana itsenään". Itse suunnittelin alun alkaen tekeväni mustikkaisen suklaakakun, mutta mustikkasadon ollessa myöhässä vaihdoin reseptin mustikat mansikoiksi, ja kakku keräsi paljon kehuja. Ole huolellinen kylmäsäilytyksestä ja hygieniasta, erityisesti jos juhlat ovat helteellä.

Muista myös huomioida erityisruokavaliot: pähkinättömyys ja laktoosittomuus ovat yleensä ne tärkeimmät. Jos lähipiirissäsi on keliaakikkoja, tee myös gluteeniton vaihtoehto. Rippijuhlakutsuun on hyvä panna pyyntö, että vieras laittaa sähköpostiviestillä, jos hänen ruokavalionsa tarvitsee erityishuomiota (esim. veganismi, keliakia, maidottomuus, kananmunattomuus). Tällöin kynnys kertoa ruokavalion kriteereistä on pienempi, ja osaat järjestää kaikille jotain syötävää juhliin.




Astiat juhlissani olivat eri sarjoista, eivätkä erilaiset värit ja kuosit haitanneet ollenkaan vieraita. Sukujuhlissa on tärkeää huolehtia etukäteen, että kaikille riittää lautasia, kahvikuppeja, lautasia ja aterimia. Kesken juhlien ei ole mukavaa lähteä pesemään likaisia astioita - juhlat on tarkoitettu juhlittaviksi!

- Ella

perjantai 10. heinäkuuta 2015

Raikas vaniljajäätelö



Näin kesän tullen etenkin omaan mieleeni maistuu jäätelö. Itsetehtynä voi jäätelön makuun, koostumukseen sekä ulkonäköön vaikuttaa. En omista jäätelökonetta, joten minun oli kehiteltävä resepti, joka toimisi myös hyvin ilman jäätelökonetta.

Olen jo pitkään haikaillut KitchenAidiini lisäosaa, joka sisältää jäätelökoneen. Jäätelökon-lisäosan hinta on kuitenkin suhteellisen kallis, joten kotitekoiset vehkeet ovat ottaneet vallan.
Tähän reseptiin ei tarvitse laisinkaan jäätelökonetta; vain muutaman kulhon, kattilan sekä toimivan pakastimen ;)




Vaniljajäätelö: (n. 6 suurta palloa)

2 kananmunaa
4 kanamunan keltuaista
1,5 dl sokeria
2 rkl sokeria
ripaus suolaa
1 suuri vaniljatanko
2,5 dl kuohukermaa
2 tl vanijasokeria

1. Kaada kattila noin puolilleen vettä ja laita liedelle kiehumaan. Aseta kattilan päälle kulho, johon laitat kananmunat, keltuaiset, 1,5dl sokeria sekä suolan.
2. Halkaise vaniljatanko, ja kaavi siemenet mukaan seokseen.
3. Sekoita kymmenen minuutin ajan. Sekoitusta kannattaa harjoittaa koko ajan, sillä kananmunista tulee helposti munakokkelia.
4. Kun sekoitusta kiehuvan veden yllä on jatkunut kymmenen minuuttia, siirrä seos välittömästi jääkylpyyn.
5. Vatkaa kuohukerma löysäksi kermavaahdoksi ja lisää 2 rkl sokeria sekä vaniljasokeri. Vatkaa vielä hetken, kunnes sokerit ja kerma ovat vatkautuneet keskenään.
6. Kääntele kermaseos kananmunaseokseen ja kaada kerma-kananmunaseos kannelliseen kulhoon.
7. Laita heti pakastimeen ja anna sen olla pakkasessa noin 5 tuntia.
8. Nauti jääkylmänä vaalitsemiesi lisukkeiden kera :)





-Ella&Ronja